О 5:30 ранку 24 лютого Володимир Путін оголосив про початок так званої «спеціальної операції» на території України. Хоча ворогу за місяць вдалось взяти під контроль острів Зміїний, Херсон, Запорізьку АЕС, жорстка оборона під Харковом, Києвом, Миколаєвом та у Гостомелі показала міць нашої армії — наступ війська РФ значно сповільнився. Основну мету — взяття Києва та встановлення маріонеткового уряду — виконати не вдалось. Тоді росія перейшла до «Сирійського сценарію» — почала бомбардувати міста та тероризувати мирне населення.

Швидкі зміни відбулись в економіці України. Багато підприємців переорієнтувалися на допомогу армії, зокрема виготовлення форми, бронежилетів, маскувальних сіток.

Проте податкові надходження до держбюджету зменшились: велика частка українських підприємств не можуть працювати через обстріли. Стрімкий зріст цін на паливо змусив уряд відмовитись від акцизу на бензин та дизель та зменшити ПДВ на них до 7 %. Почали дорожчати і харчові продукти, через це уряд ввів державний контроль на ціни на соціально важливі продукти. Також 15 березня Верховна Рада встановила нові податки для стимулювання бізнесу в умовах воєнного часу.

За цей місяць Україна набула політичної ваги на світовій арені, а президент Зеленський став героєм багатьох матеріалів міжнародних ЗМІ. ЄС розглядає заявку України на членство в союзі. А ось між колективним Заходом та росією утворилася справжня прірва. Агресора фактично ізолювали від цивілізованого світу. Резолюція ООН засудила агресію РФ, також її виключили з Ради Європи.

Вже через чотири дні після початку війни сторони почали перемовини. Росія висунула Україна декілька вимог: позаблоковий статус, демілітаризація, денацифікація та визнання так званих ЛДНР та Криму. Українська ж делегація вимагає насамперед припинення вогню та виведення російських військ з нашої території, а Володимир Зеленський заявляє про готовність до зустрічі особисто з путіним.

Волонтерський рух набув небачених масштабів. За для перемоги України у цій війні об’єдналися як бідні, так і багаті, люди різних професій та політичних поглядів.

Порівняно з 2014 роком волонтерський рух більш централізований, люди почали шукати спеціалізовані організації, яким вони можуть допомогти замість того, щоб розпорошувати свої зусилля.

Українське суспільство зазнало безпрецедентної консолідації. Політичні, етнічні, мовні та інші відмінності та суперечності вийшли на другий план. А Збройні сили України здивували весь світ та продемонстрували, що спроможні протистояти другій за силою армії світу.

Останні новини

Дивитися все