Йдеться про заборону на надання послуг стосовно акцій російських державних компаній на торговельних майданчиках ЄС та на прийом депозитів від громадян або резидентів РФ, які перевищують певні суми. Крім того, російським клієнтам більше не продаватимуть цінні папери, що номіновані у євро. За заявою представників Євросоюзу, санкції стосуватимуться 70 % банківського ринку РФ та багатьох державних компаній, зокрема оборонних.

Також західні партнери заборонили постачати Росії технології нафтопереробки, аби позбавити її можливості модернізувати свої заводи. Те саме стосується авіаційної та космічної галузей.

До того ж російські дипломати та інші офіційні особи більше не зможуть користуватись положенням про спрощення візового режиму, які раніше забезпечували їм привілейований доступ до країн ЄС. А Велика Британія запровадила персональні санкції проти президента Володимира Путіна та міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова, які передбачають заморожування активів.

Додамо, Володимир Зеленський у своєму Твіттері повідомив про нещодавню телефонну розмову із французьким колегою Емманюелем Макроном.

«Щойно зателефонував Емманюель Макрон. Маю сказати, що він — справжній друг України. Франція з нами у найскладніші моменти. Підтримано відключення від SWIFT і запровадження персональних санкцій проти Путіна, забезпечення оборонною зброєю. Merci la France», — заявив президент України Володимир Зеленський.

Тим часом динаміка акцій російських компаній залишається непередбачуваною. Цінні папери «Газпрому» за останній тиждень впали в ціні більш ніж на 26 %, «Лукойлу» — більш ніж на 23 %, а «Роснафти» — майже на 41 %, а акції «Сбербанку» подешевшали на понад 45 %.

Останні новини

Дивитися все