Судно, що сьогодні прибуло у порт, українцям подарував уряд Бельгії, транспортування профінансував Євросоюз. Попри активне використання (лише минулого року 200 днів судно було в морі) «Бельгіка» в дуже гарному стані, — кажуть науковці. Хоча його і доведеться доукомплектовувати обладнанням. В Чорному морі його будуть використовувати для досліджень. Останні моніторинги в українській акваторії проводили аж 10 років тому.

На судні є усе базове обладнання, зокрема сонари та ехолоти, які можуть сканувати морське дно. Таких технологій не має навіть військовий флот, тож науковці підозрюють: доведеться позичати «Бельгіку» й для важливих ненаукових цілей. А от додаткове дослідне обладнання, зокрема мікроскопи, доведеться докупити і встановити вже за власний кошт. Науковці кажуть: є підтримка уряду, тож процес піде швидко і наступна експедиція відбудеться вже цьогоріч.

Тепер два судна зможуть працювати в парі, доповнюючи одне одного. А можливим це стало тільки завдяки імплементації директиви ЄС про морську стратегію. Україна була вимушена знову створити науковий флот, аби бути на рівні з європейськими колегами навіть у Чорному морі: досліджувати екологію власного морського дна, розуміти, чому в той чи інший час є нашестя медуз чи величезна кількість водоростей.

За час транспортування науковці вже провели унікальні експериментальні дослідження: перевіряли воду в Чорному, Середземному та Мармуровому морях на токсичність, а також на розчинність мікропластику у воді. Тепер науковцям треба сформувати результати досліджень, а ще владнати усі митні питання і перейменувати «Бельгіку» на щось, більш рідне, — кажуть вчені.

Останні новини

Дивитися все