1 грудня 2020 року двох одеситів відправили під суд і одразу обрали їм запобіжний захід — тримання під вартою, терміни декілька разів подовжували. У рідних не було зв’язку з затриманими. Поки українські дипломати намагались вирішити конфлікт, у Києві та Одесі проходили мітинги. 15 липня у Грузії чоловікам винесли обвинувальний вирок — чотири роки позбавлення волі. Та сьогодні о 7-й ранку Юрій Хомич, один із затриманих, зателефонував дружині. Сказав, що він на волі та скоро повернеться додому. Це вперше за довгі вісім місяців Валерія почула голос чоловіка. У подружжя двоє дітей. Менша донька навіть не впізнала тата.

Про повернення українських мореплавців у своїх соцмережах написав президент України та народні депутати. Літак Володимира Зеленського піднявся у небо лише тоді, коли в Грузії оголосили про звільнення чоловіків.

За словами депутата Верховної Ради України Олексія Леонова, усі звинувачення з українців зняті, вони незабаром повернуться додому. Пізніше навіть зможуть претендувати на моральну компенсацію. Якщо їхні адвокати доведуть, що права людини порушували протягом цих восьми місяців.

А поки на українців чекає тривале повернення. До рідної Одеси вони плистимуть на власній яхті. Її ще треба підготувати до спуску на воду, бо увесь цей час вона перебувала під арештом.

Останні новини

Дивитися все