Представники Паралімпійського комітету спробували вкотре привернути увагу до численних бар’єрів, з якими стикаються люди з особливими потребами.

«46 % літніх людей віком 60 років і старших — це люди з інвалідністю, за даними ООН. За даними ЮНІСЕФ, 10 млн людей в Україні недоїдають, а 1,1 млн людей мають гостру нестачу їжі. Понад 400 тис. людей з інвалідністю мають мінімальну пенсію або державну допомогу. Я вам назву цифру, це 1934 гривні. Це те, що сьогодні отримує людина з інвалідністю, понад 400 тис. мають мінімальну пенсію», — заявив президент Національного паралімпійського комітету України Валерій Сушкевич.

«Вся біда була в тому, що спільнота, працевлаштувальник, байдуже куди я там ішов працевлаштуватися, вони просто бачили мене, що я на візку і не хотіли навіть розмовляти. І це дуже-дуже мене збивало з колії. І я не розумів, чому саме так відбувається, чому, я ж також людина», — каже багаторазовий призер Паралімпійських ігор Антон Коль.

Одним з найбільш доступних способів про себе заявити для людей з інвалідністю стає спорт. На Паралімпіаді в Токіо українська збірна виборола шосте місце і 98 медалей. І це все за відсутності умов та підтримки.

«Ми коли їдемо на Паралімпіаду, ми передусім показуємо не тільки свій результат, ми боремося за майбутні можливості, які будуть створюватися в нашій країні. Ми хочемо бути видимими не тому, що нас не бачать, а ми хочемо бути видимими тому, що ми хочемо жити. Ми в цьому світі можемо бути корисними, адже для кожної людини дуже важливо розуміти, що вона чимось корисна», — наголосила чемпіонка та бронзова призерка Паралімпійських ігор з настільного тенісу Марина Литовченко.

«Ми не просто були паралімпійці на слуху, які здобувають дуже великі винагороди, але й ще це є дуже добрий такий інструмент того, що треба робити. Робити все спільно, долати всі бар’єри, вибудовувати доступність. Створити умови для кожного з нас. Пандус, як пандус, то там має бути нормальний пандус, а не абищо», — зазначив Антон Коль.

Останні новини

Дивитися все