Статистика жахає: ледь не кожна друга людина помирає саме від цих хвороб, а три з половиною тисячі дітей щороку народжуються з вродженими вадами серця.

З нагоди Дня серця лікарі Національного інституту імені Амосова влаштували флешмоб. Вони взялися за руки й утворили символічне серце. У такий спосіб медики привертають увагу до вчасної діагностики серцевих хвороб.

«Якщо правильно поставити діагноз, то це 50 % успіху і це дає нам змогу виробити тактику операції. Деяких треба оперувати зразу після народження, деяких в тиждень, 10 днів, місяць, бо без цього вони помирають, і це ми почали робити вперше з 1991 року», — заявив директор Націнституту серцево-судинної хірургії ім. М. Амосова Василь Лазоришенець.

«Якщо в родині була якась подія негативна, якщо хворіє хтось або помер від серцевого нападу, то, звичайно, потрібно обстежувати дитину і рутинні обстеження, які ми робимо перед школою, вони не виявлять цю проблему», — повідомив головний лікар Націнституту ім. М. Амосова Сергій Сіромаха.

Рутинна профілактика відіграє велику роль, адже допомагає підвищити тривалість життя населення. Підвищення фізичної активності, повноцінне здорове харчування та відмова від шкідливих звичок, таких як куріння, на 40 % знижує ризик серцевих патологій.

До речі, наша країна на другому місці за вживанням тютюнових виробів в Європі після Греції. 20 % українців дізнаються про захворювання серцево-судинної системи, лише коли потрапляють до стаціонару в гострому стані: з інфарктом чи інсультом. Саме тому важливо пам’ятати про необхідність профілактичного огляду.

«К сожалению, до сих пор одними из основных проблем, с которыми обращаются пациенты, — это проблемы сердечно-сосудистой системы. Это и артериальная гипертензия, это и ишемическая болезнь сердца. И вот здесь очень важно начать раннюю профилактику», — наголосила директор центру первинної медико-санітарної допомоги № 3 Олена Колоденко.

«Мы недавно отметили, скажем так, антирекорд — миллиардный житель, который страдает от артериальной гипертензии. И здесь большие трудности в ее определении. К сожалению, многие об этом не знают. Половина из этой четверти населения — только 12,5 % —  знают о том, что они гипертоники. Вторая половина от четверти этого не знают, регулярно артериальное давление не измеряют», — зазначив головний позаштатний кардіолог департаменту охорони здоров’я Одеської міськради Денис Себов.

Останні новини

Дивитися все