Рекордсменом серед областей за кількістю трудових мігрантів є Одеська область. Основна маса — це моряки та будівельники.

«Наш ринок праці спаплюжений дисбалансом в частині як умов праці, так і заробітної плати, так і можливістю легкого виїзду за кордон. Ви перетинаєте 400–500 кілометрів з Києва і потрапляєте в Європейський Союз або в Російську Федерацію, хоча темпи виїзду туди скоротились в рази порівняно з 2013 роком», — прокоментував голова профспілки будівництва і промисловості будматеріалів Василь Андреєв.

Країни Євросоюзу зацікавлені в робочій силі з України, — пояснюють експерти. Бо часто це дешевше, ніж наймати власних громадян. Крім того, з нашої країни виїжджають кваліфіковані працівники. Наприклад, Польща, на початку цього року суттєво спростила в’їзд для українських медиків. Та в цьому є і плюси, говорить експертка ООН з трудової міграції.

«Найбільш значущим, вражаючим показником буде розмір грошових переказів мігрантів. Ми кажемо про 16 мільярдів доларів за оцінками Світового банку, або 12 мільярдів за рік за оцінками Національного банку України, що перевищує в декілька разів всі іноземні інвестиції в Україну. Тому ми можемо казати, що мігранти — це найбільший інвестор в економіку країни», — повідомила керівниця напрямку з питань міграції та розвитку МОМ в Україні Катерина Арданьян.

Останні новини

Дивитися все