Індійську вакцину «Ковішілд» до Одеси привезли сьогодні вночі. Вже вранці сироватку ввели першому добровольцю. Це лікар міської інфекційної лікарні Сергій Костенко. Зізнається: в його багаторічній практиці COVID-19 чи не найстрашніша хвороба, з якою довелося зіткнутися. Серед медперсоналу та близьких чоловіка багато хто встиг перехворіти.

Наступними вакцинують 67 лікарів з міської лікарні № 5. Пізніше щеплення зможуть отримати медики в області. Усього в черзі перебуває три з половиною тисячі охочих. Процедури будуть проводити декілька мобільних бригад.

Сімейний лікар Олена Василішина запевняє: у відпочинку після вакцинації потреби немає. За пацієнтами стежать пів години після щеплення, аби надати допомогу в разі алергічної реакції. Також кожен, хто хоче вакцинуватися, проходить обстеження у сімейного лікаря.

Жителі Одеського регіону, які не належать до пріоритетних груп, але хочуть зробити безкоштовне щеплення, можуть вже стати у чергу. Для цього необхідно звернутися до свого сімейного лікаря або до кол-центру Міністерства охорона здоров’я. Втім, як зазначають у Центрі громадського здоров’я, непріоритетні групи зможуть вакцинуватись не раніше ніж восени.

Кожен, хто пройшов обидва етапи вакцинації, має отримати так званий паспорт щеплення. Передбачається, що завдяки цьому документу можна буде вільно пересуватися за кордоном. Загалом Україна отримає 37 мільйонів доз вакцини.

Останні новини

Дивитися все