https://youtu.be/FcWfrYzDnlU

 

Тисячі доларів вимагають у моряків одеські тітоньки-шахрайки. Схема проста та надійна: сьогодні гроші — завтра в рейс. Але в море ніхто не йде, а валюта розчиняється в кишенях морських аферистів. Детальніше дивіться далі.

«Рішала»: — С женщиной нормально базарь. Я набью тебе е…о н…й. Не вы….ся, б…ь. Ты понял? Голова, с…а е….я. Научись, с…а, вести себя нормально или дам тебе по е… у, и вылетят все зубы. Що ты сказал? Ты что, не понимаешь? Ты голова, с… а. В натуре, е….ь тебя, чтобы ты понял?

Цей кремезний хлопець — не звичайний одеський «гопник», а посередник, можна сказати, помічник бізнес-вумен Тетяни Довганюк. Офіційно вона «рекомендує» того чи іншого моряка крюїнговим агентствам. За свої послуги бере чималі гроші. Олександр віддав 650 доларів ще рік тому: контракту нема, одні обіцянки. Вирішив повернути кошти, а тут жорсткий наїзд.

Олександр: — За возврат денег не было еще разговоров. Это я сейчас подумал, прикинул. Гвоздєв: — Сколько вы вложили? Олександр: — 650.

Поряд з Олександром в черзі на повернення батько і син. Кажуть: передали Тетяні Довганюк одну тисячу доларів. Домовляємося зустрітися з потерпілими наступного дня та влаштувати очну ставку с бізнесвумен. Побачимо, чи поверне вона гроші під прицілом телевізійної камери.

Євген ЛИСИЙ, спеціальний кореспондент
— Морські шахраї вигадують нові схеми для своїх оборудок. На зміну крюїнгам прийшли фірми з працевлаштування за кордоном. Вони гарантували високу зарплату за важку роботу з ловлі краба в Канаді. З кожного охочого «Українське морське агенство» отримало майже по дві тисячі доларів. Ошукані моряки кажуть: жертвами псевдо-крюїнгу стали десятки людей.

Василь БЕЛОПШИЦЬКИЙ, став жертвою псевдо-крюїнгу
— Мне сказали, что есть работа в Канаду. Рыболовецкие суда там с нормальной зарплатой. Я как бы согласился. Дали определенную сумму. Задаток. Лисий: — Яка сума? Белопшицький: — 50 долларов. Ближе к маю нас переслали уже на Глушко, 11. Познакомились с Валентиной Николаевной, и мы в этом офисе дали сумму — 1150 долларов. В связи с тем, что все было уже готово. Нам сообщили, что через три дня планируемся уходить в рейс.

Час йшов. З моменту передачі коштів минув майже рік. Ні документів, ні грошей ошуканим морякам так ніхто не повернув. Вирушаємо разом з хлопцями до офісу «Українського морського агенства». Жіночка-комерсант каже: наша компанія стал жертвою шахраїв з Канади.

Лисий: — Все, працюємо. Валентина ЛЕВКОВСЬКА, засновник ПП «Українське морське агенство»: — Да, конечно будем возвращать деньги. Лисий: — А які суми? Левковська: — Ну те, которые брались. Этим делом сейчас занимается полиция. Этим на самом деле занимается полиция. Лисий: — Ви в справі як потерпіла? Ну а як? Левковська: — Если оно на самом деле так получается. Полиция сейчас в этом деле разбирается.

Чеки та іншу бухгалтерію вилучили правоохоронці — стверджує Левковська та демонструє копію витягу з ЄРДР. Ми вивчимо цей документ більш детально трохи пізніше. Жіночка показує ліцензію на діяльність: приватне підприємство займається посередництвом у працевлаштуванні за кордоном. Каже дуже дивні речі.

Лисий: А в Канаді чи взагалі за кордоном? Левковська: — Вообще. Взгалі за кордоном. Лицензии выдаются «взагалі за кордоном». Они одинаковые у всех.

Ліцензію на працевлаштування конкретно в Канаді Левковська не показує. Стверджує: все у слідчого.

Левкоська: — Я больше ни на какие вопросы отвечать не буду. Василь: — Почему я должен ждать остальных, когда они надумают вернуть свои деньги? Почему вы не можете мне и Георгию отдать деньги? Наши. Левкоська: — Я у вас не брала. Василь: — Вы у нас не брали? Левкоська: — Я у вас не брала.

Через кілька хвилин спілкування жінка повертає морякам паспорти, але не гроші. Хоч так. Повернемося до витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Він був зареєстрований 26.06.2018, в заяві Валентина Левковська пише, що 27 вересня 2017 року представники компанії HR Consult Limited шляхом зловживання довірою заволоділи грошима, що належать приватному підприємству «Українське морське агенство». Сума збитку встановлюється.

Євген ЛИСИЙ, спеціальний кореспондент
— Судячи з цього витягу, не ясно одне: чому Левковська написала заяву в поліцію майже через рік? При цьому весь цей термін вона продовжувала давати обіцянки морякам і, ймовірно, збирати додаткові кошти за свої шахрайські послуги.

Набираємо назву HR Consult Limited у пошуковий рядок. Google видає сторінку компанії на сайті LinkedIn. Займається фірма управлінням персоналом в невеликому місті Уотфорд. Ні слова про Канаду чи ловлю гігантських крабів. Чиста афера. Наступного дня знову їдемо до офісу Тетяни Довганюк. Ця бізнесвумен теж заробляє чималі гроші на моряках. Проте маємо дзвінок від Олександра, з яким ми планували зайти до жінки.

Лисий: — Она эту встречу перенесла на какой-то неопределенный день? Я правильно понимаю? Олександр: — Да, да, да.

Якщо людина сама не хоче обстоювати свої права та повертати гроші за неотриману послугу, то це її право. Заходимо до кабінету Тетяни Довганюк.

Лисий: — Доброго дня. Довганюк: — Вы не имеет права снимать. Лысый: — Так-так, викликайте поліцію. Довганюк: — Полицию будем вызывать, адвоката, как же. Лисий: — Повертайте людям гроші. Волков: — Да. Лисий: — Що «да»? Волков: — Та не надо меня показывать. Я тебе не разрешил, во-первых, это делать. Довганюк: — Скажите мне, кому я деньги должна вернуть? Конкретно? Лисий: — В сюжеті все побачите. Побачите усіх людей.

Євген ЛИСИЙ, спеціальний кореспондент
— Боротьба за справедливість — тільки в руках ошуканих моряків. Проте повернути гроші буде дуже складно. Як бачимо, жіночки-посередники мають серйозне юридичне супроводження і, найімовірніше, «покровителя» в правоохоронних органах. Морські шахрайки продовжують розставляти свої пастки.

Останні новини

Дивитися все