Принаймні таку заяву зробили правоохоронці під час обговорення проблеми захисту тварин із громадськістю.

Міжнародний спеціаліст із зоозлочинів Марк Ренделл зазначив, що всі такі правопорушення мають психологічну основу. І рано чи пізно мучителі тварин можуть здійснювати насильні дії проти людей.

Втім, в Україні завдяки змінам до статті 299 Кримінального кодексу зросла відповідальність суб’єктів жорстокого поводження з тваринами.

«Під час розслідування кримінального правопорушення, зокрема жорстокого поводження з тваринами, постають питання, які виходять за межі правових. І часто для вирішення недостатньо професійних знань слідчого. У такому випадку необхідно застосовувати спеціальні знання. Важливою процесуальною формою застосування спеціальних знань у кримінальному провадженні є саме залучення спеціаліста», — повiдомив заступник начальника ГУ НП в Одеській області Микола Кащук.

Проте самі спеціалісти-ветеринари стверджують, що проблема зовсім в іншому. Адже ще у 2015–2016 роках їхня співпраця з поліцією була дуже активною.

«Десь з 2018 року почався дуже потужний тиск на наших працівників з приводу того, щоб взагалі не проводити ніяких експертиз. Люди, які звертались до нас з проханням провести експертизу, направлялись то в Харків, то в інститут наш. Взагалі ми стикнулись з тим, що не можна стало взагалі проводити експертизу, бо людям відмовляли. Була створена така схема, яка зробила проведення експертизи неможливою», — заявив провідний лікар ветеринарної медицини Олександр Гогітідзе.

Останні новини

Дивитися все