У 35-ті роковини аварії на ЧАЕС одесити вшанували пам’ять жертв трагедії покладанням квітів до пам’ятника на Олександрівському проспекті. За словами ліквідаторів аварії, вони їхали у Чорнобиль, аби врятувати світ.

Майже всі ліквідатори прибули на місце вже підготовленими. І попри весь досвід, згадують, як моторошно тоді їм було.

Також чорнобильці зазначають: держава майже не піклується про них. Пенсії — вкрай низькі, а витрати на лікування надмірно високі.

Нині приблизно 2,5 тисячі людей працюють на ЧАЕС. Станція не функціонує офіційно з 2000-го року, а персонал здійснює контроль задля уникнення нової трагедії. Вже сьогодні у Чорнобилі для відпрацьованого ядерного палива відкрили нове сховище. За словами президента України, воно має строк експлуатації до 100 років.

Зазначимо, аварію на ЧАЕС вважають однією з найбільших техногенних катастроф XX століття. Вона сталася о пів на другу ночі з 25 на 26 квітня. У ліквідації наслідків брали участь десятки тисяч людей. Вибух четвертого реактора призвів до радіоактивного зараження України, Білорусі та Росії.

Тридцятикілометрова територія навколо ЧАЕС перетворилася на зону відчуження. Зараз влада України прагне зробити з неї культурну й туристичну атракцію. Все, аби наповнити це місце новим змістом.

Останні новини

Дивитися все