Варто розуміти: це лише офіційні цифри, багато хто просто не звертається по допомогу, кажуть експерти. Нині, розповідають вони, популярним серед зловмисників є саме трудове рабство. А найбільше людей страждає від рабства в РФ, Туреччині, Польщі та Чехії.

«Не надо принимать никакие предложения, даже если это ваш знакомый и даже если он удачно съездил и заработал деньги. Пользоваться только госструктурами, только теми частными структурами, которые имеют лицензию не просто на консультирование для работы за границей, а именно по трудоустройству», — радить голова правозахисної організації «Віра, Надія, Любов» Тетяна Семікоп.

Чи має фірма таку ліцензію, можна перевірити на сайті Мінсоцполітики. Якщо ви вже втрапили у халепу — шукайте номери телефонів українського консульства у країні. По приїзду додому ви зможете отримати виплату від держави та спеціальний статус.

«Особа, яка постраждала від торгівлі людьми, повинна звернутись до місцевої державної адміністрації. Заповнити там документи, подати заяву, адміністрація проведе відповідні процедури, сформує пакет документів, які потім надають до національної соцслужби, і там уже будуть розглядати документи і встановлюватись статус», — повідомила заступник дириктора департаменту праці і соцполітики ОМР Алла Чечельницька.

Сума виплати складається з трьох прожиткових мінімумів і становить приблизно 6 тисяч гривень.

Останні новини

Дивитися все