Законопроект про засади використання української мови Верховна Рада планує ухвалити остаточно завтра. Сьогодні ж депутати завершують розгляд правок.

За словами спікера Андрія Парубія, за ухвалення виступає більшість фракцій, а також деякі позафракційні народні депутати. Нагадаємо, Володимир Зеленський раніше заявляв, що підтримує мовний закон, однак має до нього запитання.

Також Зеленський зазначив, що захищатиме українську мову як гарант Конституції, а в його штабі ще й наголосили на тому, що українська мова має розвиватися завдяки методу пряника, а не батога.

«Я теж вважаю, що треба пряником і треба мотивувати, але так само потрібно ставити і обмеження. Я є співавтором законопроекту про українську пісню на радіо. Подивіться, як розвиваються сотні гуртів, чи є проблеми з контентом на радіо? Немає. Все природно, все розвивається. Український простір входить в українське життя», — зазначив позафракційний народний депутат, голова ПП «Народний рух України» Віктор Кривенко.

Деякі опозиційні депутати, навпаки, вважають мовний законопроект недосконалим і таким, що може порушувати Конституцію.

«По сути, дискриминация идет языков, особенно если вы из Одессы. Я скажу: у нас же есть национальные меньшины, в том числе и болгары, в том числе и русскоязычные. Где-то говорится о русском языке, болгарском или иврите? Нигде ничего не говорится», — наголосив народний депутат України Василь Німченко.

Нагадаємо, законопроект про мову Рада ухвалила 4 жовтня 2018 року. Документ пропонує, зокрема, створити Національну комісію зі стандартів державної мови, запровадити посаду уповноваженого із захисту державної мови та розширити застосування української в медіа та книговидавництві.

Останні новини

Дивитися все