Быть ли трансграничному сотрудничеству Украина – Молдова? В этом году истекает срок действия программы территориального сотрудничества стран «Восточного партнерства» «Украина – Молдова».

Эксперты в Одессе обсудили плюсы и минусы дальнейшего развития проекта.

«В 2011 році Єврокомісія вперше ініціювала досить-таки оригінальну річ. Фактично це дали гроші на транскордонне співробітництво країнам “Східного партнерства”. Тобто раніше транскордонні взаємодії мали бути: один партнер з ЄС, інший, наприклад, з України або Білорусі. Вперше на транскордонку дали гроші, якщо це Україна – Білорусь або Україна – Молдова», – сообщил эксперт Центра трансграничного сотрудничества Евгений Романенко.

По мнению экспертов, за время реализации программы партнерства «Украина – Молдова» в Одесской области возникло немало негативных аспектов, особенно бюрократических. Несмотря на это, у проекта есть серьёзные перспективы.

«Так, вона має бути продовжена. Тому що, чесно кажучи, це і питання безпеки на кордоні, зокрема це безпека економічна, політична, і це укріплення відносин між Україною та Молдовою, далі між Європейським товариством. Тому наразі, в такій ситуації, в якій є Одеська область, ми не можемо відмовлятися від цього інструменту», – отметила представитель ОО «Содействие межкультурному сотрудничеству» Алла Кобылянская.

Останні новини

Дивитися все