Виставка із такою назвою відкрили в науковій бібліотеці. Експозиція містить 25 рідкісних історичних та сучасних світлин, присвячених роботі українських полярників.

Інформаційно-просвітницький проєкт презентували спеціально до річниці станції «Академік Вернадський». Адже 25 років тому наші науковці підняли жовто-блакитний прапор в Антарктиді. Відтоді систематично вирушають в річні експедиції, досліджують континент, проводять безперервні спостереження та підтримують роботу станції. Варто додати, що деякі дослідження українців тривають ще з 1947 року.

«25 експедиція — це моя шоста експедиція. В мої обов’язки входило обслуговування, вимірювання магнітного поля, бо на стації є магнітна обсерваторія, яка входить у світову мережу також, підтримування роботи сейсмічної групи, яка там знаходиться. Це реєстрація маленьких землетрусів, які відбувається від того, що в тому регіоні відколюються айсберги», — розповів геофізик Юрій Отруба.

Зазначимо, лише 30 країн світу мають свої цілорічні станції в Антарктиді. Для України, окрім престижу на світовій арені, це також дає великі можливості. Адже наші науковці досліджують проблеми планетарного масштабу.

«Ми в так званій морській Антарктиці, і це визначає наш клімат. З одного боку, в нас там абсолютно немає жахливих морозів. За український період температура рідко опускалась нижче мінус 30, і це ми зараз говоримо про зимову, а літня — це взагалі танці навколо нуля, мінус п’ять — плюс п’ять. Натомість вологість від 80 до 100 % цілий рік і шквальні вітри до 40 м/с. Основним ворогом людини виступає не мороз, не температури, основні проблеми, з якими ми стикаємось, — це вологість, опади, 270 днів на рік щось іде на голову. Це або сніг, або мокрий сніг, або в найтепліші літні дні може бути навіть сніг з дощем», — повідомив директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Відвідати унікальну виставку «Літня мандрівка до крижаної Антарктиди» можна до 31 серпня в науковій бібліотеці на Пастера, 13.

Останні новини

Дивитися все