Тепер начальником одного із головних символів Одеси став колишній офіцер Військово-морських сил, капітан першого рангу запасу Олег Гринько. Як повідомили у пресслужбі порту, Гринько після початку російсько-української війни зберіг вірність присязі та разом з підлеглими офіцерами виїхав з Криму до Одеси, де й продовжив службу. У 2020 році звільнився в запас і перейшов на роботу в структури ГУ «Держгідрографія».

Його попередник Іван Цихович доглядав Воронцовський маяк ще з 21 березня 1956 року та весь цей час жив на території порту із сім’єю.

В інтерв’ю для фільму журналіста 7 каналу Катерини Лапицької Іван Тимофійович розповів про свою роботу і те, скільки разів йому вдавалося перемогти стихію. А ще — як проблиски рятують мореплавців, а автоматизація — самих маячників. Адже неодноразово начальника маяка та його колеги були на межі життя та смерті.

«Я предложил, чтобы у метеостанции взяли одну комнату для того, чтобы мы сделали там вахтенное помещение. В конце концов передали документы в Киев и только через Киев через почти два года вернули нам одну комнату. И мы до сегодняшнего дня управляем оттуда, вахтенный находится на берегу и управляем. После этого появилась идея дистанционного управления. Помаленьку сначала сделали просто включение на тумблерах, а затем я нарисовал систему управления по одной жиле», — розповів легендарний доглядач Воронцовського маяка Іван Цихович.

Останні новини

Дивитися все