У 10 містах України та столичному метрополітені розмістили сітілайти з томографічним знімком легень реп-співачки Аlyona alyona та рядками її хіта «Пушка». Кожен охочий може підійти до сітілайта, проспівати куплет пісні та перевірити, чи не має дискомфорту під час дихання.

«Якщо ти заспівав разом із нею і відчуваєш якийсь дискомфорт, це значить, що ти маєш звернутися до лікаря. Це не діагностика і не скринінг, це така можливість подумати про своє здоров’я», — прокоментувала організатор проєкту «Зіркові легені» Оксана Сурцева.

«Я думаю, що це корисна реклама, яка є потрібною, і коли ти приходиш, ти можеш побачити і подумати про це, що це може тебе торкнутися», — каже киянка Оксана.

Сітілайти встановлені у містах з найвищим рівнем захворюваності на рак легень, зокрема Києві, Харкові, Дніпрі, Львові, Херсоні та Одесі. Борди розміщуються на зупинках громадського транспорту та центральних вулицях міст.

«Якщо говорити про симптоми, то найчастіше це кашель, який не проходить протягом тижня й посилюється. Це дискомфорт в ділянці грудної клітки і загальна слабість», — зазначила Оксана Сурцева.

«Щороку в Україні діагностується рак у 13 тисяч людей, і серед них 72 % є ті, у кого рак на дуже пізній стадії, це дуже печально, бо більшість цих людей за життя ігнорували різні види діагностики різних захворювань», — розповiла співачка Alyona alyona.

Рак легень в Україні набув великого масштабу: щогодини від цієї хвороби помирає щонайменше одна людина. А 60 % українців взагалі не знають симптомів раку легень.

Останні новини

Дивитися все