Те, що нині 2021, а не 44-й минулого сторіччя, видають лиш викрики та спалахи фотоапаратів з боку глядацького натовпу. В усьому іншому картина майже повністю відповідає дійсності, кажуть реконструктори. До речі, про костюми: ціна найпростішого тут перевищує тисячу доларів. Дорожчий щонайменше вдвічі костюм німецького солдата. Реконструктори розповідають: в них і амуніції більше, і матеріали дорожчі.

Цьому реконструктору усього 16 років. Є й молодші: 7-річні та 10-річні хлопці. Усе, як насправді: під час війни часто такими ж юними були солдати. Воювали й партизани, їхній одяг так само відповідає тим часам. Далі ті партизани, котрим вдалось втекти, воюватимуть на боці радянської армії.

Сама реконструкція триватиме майже дві години, а участь в ній візьмуть більше ніж сто любителів історії. Вони розповідають: намагались максимально точно відтворити події, навіть зброю привезли з різних куточків України. Едуард Вишняков воював на відтворенні за червоноармійців. Каже, це не перша його реконструкція.

Цьогоріч на заході зібралося близько 800 людей. Вони розбили наметове містечко, вибудували позиції, організували кулеметні розрахунки. Особливістю ігрового бою стала участь авіації.

Зазначимо, цю реконструкцію присвятили річниці визволення Одеси у квітні 1944-го.

Останні новини

Дивитися все