Згадуючи нещодавній інцидент, Олександра Анатоліївна нервує. Вона розповідає: посеред дня до її квартири прийшли невідомі чоловіки та почали ламати замки. На це пішли лічені хвилини. Щойно відкрили двері, молодики почали доводити жінці, що на вулиці її чекає син, аби та вийшла.

Її син Володимир у цей час був в іншому районі міста. Про випадок дізнався від сусідів. Ті почули крики й одразу зателефонували йому. Але поки Володимир доїхав, було вже запізно.

За словами чоловіка, це вже четвертий візит колекторів за останні пів року. Володимир додає: щойно колектори відкривають двері — одразу встановлюють нові замки, тож після цього потрапити до квартири неможливо. Навіть для того, щоб забрати документи та інші речі. А під час одного з візитів колекторів з будинку навіть встигли винести частину меблів.

Борисевичі розказують: причина постійних візитів колекторів — їхній кредит. Ще у 2005 році вони отримали доларову позику під заставу квартири. «Укрсоцбанк», який тоді видав їм гроші, закрили. А їхні кредитні зобов’язання перейшли до іншого банку. З того часу родина Борисевичів у судовій тяганині та паралельно воює за власне житло з колекторами.

Цього разу сім’ї Борисевичів пощастило. Про інцидент дізналися у приймальні одного з нардепів. Майже одразу на місце прибув помічник Артема Дмитрука. Разом з правоохоронцями Андрій витребував у невідомих молодиків рішення суду на виселення або інші документи. Після цього колектори пішли. Та, як зазначає Андрій, вони, найімовірніше, повернуться. І такі випадки в Одесі не поодинокі. Адже робота колекторських агенцій повноцінно не врегульована в Україні. Тож інколи єдина допомога — це публічний розголос таких інцидентів.

Захистити позичальників у цьому випадку має законопроєкт № 4241. Він передбачає врегулювання роботи колекторів. А також висуває вимоги до етичної поведінки з боржниками та вводить санкції за можливі порушення цих норм. Та наразі це проєкт закону розглянули лише у першому читанні.

Тож поки що родині Борисевичів та іншим українцям, які потрапили у схожу ситуацію, залишається тільки захищати себе самотужки.

Останні новини

Дивитися все