Втім, ціна землі стане зрозумілою після формування попиту та пропозицій на ринку.

«Земельна лавочка у нас була закрита 30 років. А як ви можете сказати, скільки коштує те, що сьогодні навіть не продається? Ціну визначає ринок», — заявила головний редактор видання AgroPolit Наталія Бiлоусова.

Відкриття ринку землі також змінить настрої внутрішніх інвесторів. Якщо раніше українці віддавали перевагу зберіганню грошей у квадратних метрах, то влітку ця тенденція може змінитися.

«Переважна більшість тих, хто говорить, що готовий купувати, — це електоральна вибірка 18–24 роки, в кого ще немає грошей, або 25–36, хто вже свідомо говорить. Тобто реально, коли ми говоримо про ці 26 %, які хочуть купувати землю, реально людей, які мають гроші, можемо чітко ділити на два, тобто це 15 %», — повiдомив виконавчий директор Інституту майбутнього Вадим Денисенко.

«З’явиться така когорта українців, які все-таки ризикнуть і повірять в земельну лотерею. В тому плані, що вони куплять собі землю: в них сьогодні є вільний ресурс, і вони спробують цей ресурс вкласти в землю. Я думаю, що буде певна частина українців, які замість квартир будуть купувати землю», — зазначила Наталія Бiлоусова.

Експерти стверджують, що після відкриття ринку землі зросте й орендна вартість паїв — у середньому на 18 %.

Нагадаємо: ринок землі в Україні для фізичних осіб запрацює з 1 липня 2021 року.

Останні новини

Дивитися все